Rubbersoorten
Bij het productieproces gebruikt Van Willigen Rubbertechniek verschillende rubbersoorten. Elk rubbersoort heeft zijn eigenschappen en bevat voor- en nadelen. De rubbersoorten waar wij mee werken zijn slijtvast, weer- en oliebestendig en kunnen tegen hoge temperaturen. Per product wordt gekeken welke rubbersoorten het beste passen bij de wensen van de klant. Hieronder wordt in het kort de belangrijkste en veel voorkomende rubbersoorten omschreven.

Veel voorkomende rubbersoorten

  • Natuurrubber
  • SBR
  • EPDM
  • Neopreen
  • Viton
  • Siliconen
  • Polyurethaan
  • NBR / Nitril

Natuurrubber
Zoals de naam al weergeeft komt het rubber uit de natuur. Deze soort wordt gewonnen uit een Braziliaanse rubberboom Hevea Brasillensis. Door de elastische eigenschap wordt deze soort veel toegepast in trillingsdempers, afdichtingen en membranen.

SBR
SBR staat voor Styreen Butadieen Rubber en is een van de meest gebruikte rubbersoort. Dit komt door de hoge slijtageweerstand en duurzaamheid van het product. Dit materiaal wordt veel toegepast bij de productie van trillingsdempers. 

EPDM
Ethyleen Propyleen Dieën Monomeer is erg waterbestendig en is daardoor goed buiten te gebruiken. EPDM wordt veel toegepast in onderdelen van bijvoorbeeld vaatwasmachines, rubber slangen of wordt gebruikt als dakbedekking. 

Neopreen
Neopreen is een veelzijdige rubbersoort wat elastisch, hitte en weerbestendig is. Door de veelzijdige eigenschappen wordt het rubber in veel producten verwerkt

Viton
Viton is een hittebestendige rubbersoort wat blootstelling aan hoge temperaturen tot +200 graden Celsius aankan. Daarnaast is Viton goed bestand tegen chemicaliën waardoor deze rubbersoort veel wordt toegepast in verschillende industrieën.

Siliconen rubber
Siliconen is een veel gebruikte rubbersoort voor functionele oplossingen. Het is bestand tegen hoge temperaturen en wordt veel gebruikt voor demping, schokabsorptie en in de voedingsindustrie.

Polyurethaan
Polyurethaan staat bekend als een rubbersoort met een goede elasticiteit en een hoge hardheid. Daarnaast kan dit rubbersoort goed tegen weersinvloeden en is erg slijtvast en schokbestendig. 

NBR en Nitril
NBR of Nitril staat bekend als een rubbersoort wat zeer goed tegen oliën, vetten, benzine, propaan, diesel enzovoort bestand is. Het rubbersoort wordt bijvoorbeeld toegepast in onderdelen van vulmachines. 

Vrijblijvend advies
Door alle verschillende rubbersoorten kan een keuze van de juiste soort lastig zijn. Neem daarom voor de beste kwaliteit van het eindproduct vrijblijvend telefonisch of via het contactformulier op de website contact met ons op.

Neem contact op

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact